Login
Terug naar overzicht

Plug-and-play zonnepanelen toegestaan in Vlaanderen

Goed nieuws voor doe-het-zelvers en milieubewuste huiseigenaars: sinds 17 april 2025 zijn stekkerzonnepanelen en -batterijen officieel toegelaten in Vlaanderen. Hiermee zet de Vlaamse overheid een stap richting een toegankelijkere energietransitie, ook voor mensen zonder technische achtergrond of groot budget.

Wat zijn stekkerzonnepanelen?

Stekkerzonnepanelen – ook wel plug-and-play toestellen genoemd – zijn kleine zonnepanelen die je rechtstreeks in een stopcontact kunt steken. Ze leveren elektriciteit aan je woning zonder dat je een professionele installatie nodig hebt. Denk aan panelen die je op je balkon, tuinhuis of tegen een muur kunt plaatsen.

Belangrijk: het totaalvermogen mag maximaal 800 watt zijn, wat neerkomt op ongeveer twee panelen.

De plug-and-play thuisbatterij: je eigen mini-energieopslag

Naast zonnepanelen zijn ook plug-and-play thuisbatterijen toegelaten. Hiermee kun je overtollige zonne-energie tijdelijk opslaan en later gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds wanneer de zon niet meer schijnt.

Geen meldingsplicht bij Fluvius

Een grote troef: zolang je onder 800 watt blijft, hoef je je installatie niet te registreren bij Fluvius. Ook een tussenkomst van een installateur is niet nodig, mits je de veiligheidsvoorschriften volgt. Dit maakt de overstap naar eigen zonnestroom eenvoudiger dan ooit. Stekkerzonnepanelen en -batterijen zijn niet onderworpen aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Bijgevolg is er geen verplichting van een elektrische keuring van deze toestellen en dienen dus ook niet te worden opgenomen in de elektrische keuring van een woning.

Wat betekent dit voor het EPC/EPB?

Stekkerzonnepanelen kunnen niet mee opgenomen worden bij de opmaak van een EPC-certificaat of een EPB-aangifte. Het zijn in de regel losse en gemakkelijk verplaatsbare installaties die geen onderdeel vormen van het gebouw zelf. Daardoor kunnen ze geen invloed uitoefenen op de energiescore van het gebouw.

Waar koop je ze?

Er zijn steeds meer (web)winkels in België die stekkerzonnepanelen en compacte batterijen aanbieden. Kies altijd voor gecertificeerde producten van betrouwbare leveranciers. CE-markering is verplicht, je installatie moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Sluit stekkerinstallatie rechtstreeks aan op een stopcontact, maak geen gebruik van een stekkerblok of verlengsnoer. Wanneer meerdere apparaten met een hoog stroomverbruik op een stekkerblok worden aangesloten, kan het stekkerblok of de stekker oververhit raken.

Bron: vlaanderen.be/zonnepanelen/stekkerzonnepanelen-en-stekkerbatterijen-in-vlaanderen

Vragen of zorgen?
we staan 24/7 klaar
om je te helpen

© 2025 Bricx
design newdays - development kubrick
Bricx maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
gratis schatting