Terug naar overzicht

Registratierechten verlaagd naar 2% voor enige eigen woning

Goed nieuws! Wanneer je vandaag een enige en eigen woning koopt kan je met een gerust hart overgaan tot de aankoop aan verlaagde registratierechten. De nieuwe maatregel gaat in vanaf 1 januari 2025 met aktedatum als ijkpunt.

Wat zijn registratierechten?

Registratierechten is de volkse benaming voor de verkooprechten. Dit zijn belastingen die je betaalt bovenop de aankoopprijs van vastgoed. Als je de aankoop van jouw woning vastlegt in de verkoopovereenkomst, dan moet de registratie en dus ook de betaling van de registratierechten gebeuren binnen de vier maanden na de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Belangrijk om te weten: de registratierechten maken geen deel uit van de aankoopprijs, en je kan er dus ook niet voor lenen bij de bank.

Verlaging van 3% naar 2% registratierechten

Momenteel bedraagt het tarief 3% voor wie een enige en eigen woning koopt, maar vanaf januari 2025 daalt dit naar 2%. De geldige datum daarvoor is de ondertekening van de akte bij de notaris, dat heeft kersvers minister van Financiën Ben Weyts formeel in het Vlaams Parlement bevestigd. Dit verlaagde tarief is echter enkel van toepassing als het gaat om de enige woning die de koper bezit, en op voorwaarde dat de koper er zelf in gaat wonen. Heb je al een andere woning of koop je een woning voor verhuur of als tweede verblijf, dan kom je niet in aanmerking voor dit voordelige tarief en betaal je het standaardtarief. Deze regelgeving geldt enkel voor het grondgebied Vlaanderen. De kostprijs varieert naargelang de ligging van je woonst in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.

Wat is een verkoopovereenkomst?

Wanneer je een woning of appartement aankoopt zal je eerst een verkoopovereenkomst tekenen. De verkoopovereenkomst is een document dat door ons – Bricx Vastgoed – wordt opgesteld en is het bewijs dat koper en verkoper het eens zijn over de verkoopprijs. Met dit document kan je naar de bank gaan voor het afsluiten van een lening en de notaris voor het opstellen van de akte.

Wat is een akte?

De aankoopakte is de akte die je tekent bij de notaris en het moment waarop je definitief eigenaar wordt van de door jou aangekochte woning. Tussen het overgaan van verkoopovereenkomst naar akte zit maximum 4 maanden tijd, tenzij er een andere overeenkomst is tussen koper en verkoper. Het is niet de datum van de verkoopvereenkomst maar de datum van akte die van belang is voor het bepalen van de registratierechten. Je kan vandaag dus met een gerust hart overgaan tot de aankoop van jouw droomwoning aan verlaagde registratierechten.

Nog vragen?

Mocht je toch nog twijfelen hierover, aarzel niet om ons te contacteren.

Bron: vlaanderen.be

Vragen of zorgen?
we staan 24/7 klaar
om je te helpen

© 2024 Bricx
design newdays - development kubrick
Bricx maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
gratis schatting